Kwart kinderen lijdt aan chronische pijn

Meira (Nijntjuh)
Wildehaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Van alle kinderen tot 18 jaar lijdt 25 procent aan chronische pijn, zo blijkt uit een studie uitgevoerd door de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. In de medische wereld is door artsen verrast gereageerd op de uitslag van het onderzoek. Wel geven artsen aan dat ook veel volwassenen aan chronische pijn lijden, en dat de klachten van kinderen steeds meer lijken op die waar volwassenen mee te maken hebben.

Bij het onderzoek waren 5.400 kinderen betrokken, die vooral onderzocht werden op de meest voorkomende pijnklachten: arm-, been-, buik- en hoofdpijn. Er is sprake van 'chronische pijn' wanneer de pijn minstens drie maanden aanhoudt of terugkeert. Van de jongeren met chronische pijn slikte bijna 40% medicijnen.

Stress
Overigens zijn meisjes vaker chronische pijnlijders. Over de oorzaken is nog veel onduidelijkheid. ,,Stress, te veel belasting, groeipijnen", suggereert onderzoekster C. Perquin, die overigens stelt dat huisartsen de grote groep jonge pijnlijders blijkbaar niet opgemerkt hebben.

Kinderarts Lut Verdonck nuanceert de Rotterdamse cijfers: ,,Ik zou zeggen: 1 op 20 kinderen die hier komen lijdt aan chronische pijn. Bij 1 op 3 is er een duidelijk aanwijsbare lichamelijke oorzaak, maar bij meer dan de helft van hen ligt de oorzaak in hun psycho-sociale omgeving. Vaak gaat het dan om stress veroorzaakt door school, echtscheidingen of het steeds drukkere programma van buitenschoolse activiteiten."