Raadselachtige UFO blijkt discolamp

Mark (Wanco)
Roy en Wildehaar hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Enkele tientallen UFO-meldingen kwamen er binnen bij onder andere de politie van Eindhoven, Bladel en Moergestel en omstreken. De mensen vertelden achtervolgd te worden door een UFO die van hoog in de lucht met een zoeklicht op hen scheen. Al eerder werden er op zaterdagavond UFO-meldingen gedaan, maar nooit zoveel als afgelopen zaterdag.

Na nader onderzoek van onder andere de pers werd duidelijk dat de vermeende UFO beter bekend staat als 'Imperial 4000 Xenon', een lamp op het dak van Discotheek 't Centrum in Wintelre (bij Eindhoven). De ronddraaiende lamp die op het dak van het uitgaanscentrum staat produceert, dankzij de 4000 Watt sterke gasontladingslamp die in het apparaat zit, een lichtbundel met een bereik van dertig kilometer.

Armand Klerks, eigenaar van Discotheek 't Centrum, was verrast toen hij via diverse media vernam dat zijn lamp voor een UFO werd aangezien. "Het is vreemd dat er nu pas zoveel meldingen binnen zijn gekomen, omdat de lamp al meer dan anderhalf jaar op het dak van de discotheek staat."

Monique Somers van het KNMI wijt dit aan het feit dat door een speciale weersomstandigheid, genaamd inversie, een laag in de atmosfeer werkt als een spiegel.

"Het moet deze lamp wel geweest zijn, mede omdat de tijdstippen exact overeen komen met de tijden waarop de lamp actief is," zei Armand Klerks. "Dat mensen dachten dat ze gevolgd werden is niet zo verwondelijk, het licht is zo ver weg dat het net, als bijvoorbeeld de zon, lijkt stil te staan. Daarnaast zijn wij het enige bedrijf in de regio dat met een dergelijke sterke lamp werkt."

Mensen die de 'UFO' met eigen ogen willen aanschouwen kunnen iedere zaterdag vanaf 21.30 uur te recht in Wintelre bij Eindhoven. "Volg gewoon het licht," aldus Klerks.



Imperial 4000 Xenon