SP: Moslim-discussie normen en waarden

Rob (R@b)
Er moet een normen- en waardendiscussie discussie komen onder de moslims in Nederland. Dat is de mening van SP-Kamerlid Ali Lazrak. Moslims zouden zich volgens Lazrak moeten bezinnen op de vraag ,,welke van onze gewoonten en rituelen we in Nederland kunnen handhaven en welke niet''.

Lazrak sprak vanochtend voor de IKON-radio naar aanleiding van de doodsbedreigingen tegen de Somalische Hirsi Ali, die felle kritiek uitte op de islam vorige week in diverse tv-programma's. Sindsdien zit ze ondergedoken en staat onder politiebewaking.

Het uit Marokko afkomstige Kamerlid wil dat de normen- en waardendiscussie gaat over ,,wat in de Nederlandse samenleving gangbaar en acceptabel is''. Dat moet de leidraad zijn.

Lazrak hekelt de opvatting van sommige moslims dat afvalligen als Hirsi Ali zich niet over de islam zouden mogen uitlaten. ,,Dat is onzin. Waarom zou een Nederlandse islamoloog wél over de islam mogen praten en iemand die als moslim geboren is maar nu wellicht geen moslim meer is, niet?. Radicale moslims denken ten onrechte dat zij het patent hebben op de religie.