Oppositie noemt de plannen waardeloos

Rob (R@b)
De oppositie heeft geen goed woord over voor de kabinetsplannen. PvdA fractieleider Jeltje Van Nieuwenhoven sprak er schande van: ''Het kabinet gaat Nederland op koers houden over de ruggen van de zwaksten en het milieu''. Het kabinet gaat maar liefst 5 miljard bezuinigen in plaats van te investeren in zorg, veiligheid, integratie en oplossing voor het lerarentekort, zo stelt Van Nieuwenhoven, die het kabinet karakteriseert als "stuurloos".

GroenLinks en D66 kondigden aan met een tegenbegroting te komen. Die van D66 bevat een lastenverschuiving die zowel tot koopkrachtverbetering als een lager financieringstekort leidt. D66 vindt dat het kabinet "foute keuzes maakt in een moeilijke tijd". In de tegenbegroting van GroenLinks wordt ruimte geschapen voor 10.000 nieuwe banen.

De Socialistische Partij roept op tot een breed maatschappelijk verzet. De plannen van het kabinet zijn volgens de partij ''asociaal''. Volgens Jan Marijnissen worden de lagere inkomens en de publieke sector afgeknepen.