Irak: VS hebben geen bewijs voor terrorisme

Meira (Nijntjuh)
Wildehaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In tegenstelling tot veel westerse landen die donderdag positief op de rede van de Amerikaanse president Bush voor de Verenigde Naties (VN) reageerden, vindt de Iraakse ambassadeur bij de VN, Mohammed Aldouri, de rede een poging om de aandacht af te leiden van de crisis in het Midden-Oosten. Volgens hem hebben de VS nog steeds geen bewijs hebben geleverd dat Irak betrokken is bij terrorisme.

In de toespraak eiste Bush dat de lidstaten van de VN actie tegen Irak ondernemen om te helpen het land te ontdoen van massavernietigingswapens. Omdat eerdere resoluties niet het beoogde effect hebben gehad, wil Bush nu samen met de VN nieuwe resoluties opstellen. Dat moet dan wel de laatste kans voor Irak zijn, zo meent de Amerikaanse president.

Geschokt
Amerika's trouwste bondgenoot, Groot Brittanië, verwelkomde de toespraak. Ook Frankrijk ziet een militair ingrijpen als een mogelijkheid. Duitsland blijft hierover echter terughoudend. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres toonde zich in een reactie geschokt dat Bush heeft aangetoond dat Irak binnen een jaar over een atoombom kan beschikken.

Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Naji Sabri, zei dat het Iraakse volk bij een aanval zal vechten met alles wat voorhanden is, zoals stenen, stokken en keukenmessen.