Doden door treinongeluk in India

Johan (LWaS)
Maandagavond hebben in India zeker 25 mensen hebben het leven verloren toen een luxe trein in het oosten van het land ontspoorde. Een woordvoerder van de Indiase Spoorwegen vreest dat het dodental tot ongeveer honderd zal oplopen.

Eén rijtuig van de trein kwam in een snelstromende rivier terecht, drie andere bleven aan de brug hangen. Honderd mensen zijn met ernstige verwondingen naar een ziekenhuis overgebracht.

De Rajdhani Express was onderweg van Calcutta naar New Delhi. De trein zou dinsdag rond 06.30 uur (Nederlandse tijd) in de Indiase hoofdstad aankomen. De trein ontspoorde op een brug nabij de stad Gaya in de deelstaat Bihar, 655 kilometer ten noordwesten van Calcutta.

De woordvoerder van de Spoorwegen zei dat het ongeluk aan sabotage te wijten is. Uit een eerste onderzoek is gebleken dat lasplaten die de rails bijeenhouden, waren verwijderd. In het door armoede geplaagde Bihar zijn maoïstische opstandelingen actief die opkomen voor de rechten van kleine boeren.

Het ongeluk deed zich voor in een heuvelachtig en bosrijk gebied, waar het de afgelopen tijd hard heeft geregend. Het peil van de rivier onder de brug was daardoor sterk gestegen.