Duitsland: Man aangeklaagd wegens aanslagen

Olaf (Wez_db)
De Duitse justitie heeft een Marokkaanse man aangeklaagd op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen op 11 september vorig jaar in de Verenigde Staten. Dat heeft de openbare aanklager vanmiddag bekendgemaakt. Morgen maakt de Duitse justitie nadere bijzonderheden over de zaak bekend.

De 28-jarige Mounir el Motassadek werd in november in Hamburg gearresteerd. Hier woonden drie kapers die hebben deelgenomen aan de aanslagen in de VS. Mede door die reden wordt een deel van het onderzoek naar de aanslagen gevoerd in deze stad. Bij de aanslagen in New York en Washington waren in totaal negentien kapers betrokken. El Motassadek is de eerste persoon die in Duitsland is aangeklaagd in verband met de aanslagen in de VS.

Hij werd in november aangehouden omdat hij banden zou hebben gehad met Mohammed Atta. Atta was een van de kapers en zat in een toestel dat zich in het World Trade Center in New York boorde. In Hamburg volgde hij een technische opleiding. Tot de kennissenkring van El Motassadek behoorde verder Marwan Al-Shehhi, die ook in een van de gekaapte vliegtuigen zat. De Marokkaan beheerde een bankrekening van Al-Shehhi waarop met grote regelmaat flinke geldbedragen binnenkwamen, aldus de politie. Met die geldbedragen zou Al-Shehhi zijn vlieglessen, die hij samen met Atta volgde, en zijn verblijf in de Verenigde Staten betaald hebben.

Tijdens eerdere invallen in juli werden al enkele mensen aangehouden die hebben verklaard banden met Atta te hebben gehad. De Duitse politie maakt nog steeds jacht op drie andere mannen die onder één dak gewoond zouden hebben met Atta. Deze mannen zouden een aantal malen tevergeefs hebben geprobeerd de VS binnen te komen, maar kregen geen visum.