[Update] Ex-CP'86 lid actief in de LPF

Rob (R@b)
Rien Boiten, adviseur van het LPF-Tweede Kamerlid Willem van der Velden, is in het verleden actief geweest bij de, inmiddels verboden, extreem-rechtse politieke partij CP'86.

Rien Boiten zei gisteren in een interview met NOVA dat hij vanaf het begin afaan betrokken is geweest bij de oprichting van de LPF. Pim Fortuyn zou hebben geweten van zijn verleden, maar volgens Boiten was er met hem om die reden afgesproken dat hij tot de Kamerverkiezingen buiten beeld zou blijven. John Dost, mede-oprichter van de LPF, erkent dat Pim Fortuyn op de hoogte was van het politieke verleden van Boiten.

Boiten werd om zijn verleden geroyeerd als lid van Leefbaar Nederland, maar volgde Fortuyn toen die op zijn beurt ook uit die partij werd gezet.

De Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka meldde in april van dit jaar over Boiten: Een andere rechts-extremist die in 2001 uit Leefbaar Nederland gegooid werd is dhr. J.H. Boiten (1956) uit Lelystad. In de jaren tachtig was Boiten actief bij de Centrumpartij (CP). Zo was hij in 1986 bijvoorbeeld de lijsttrekker in Den Haag en kandidaat bij de Tweede Kamerverkiezingen. Na wat omzwervingen via de Nederlands Middenstands Partij en de autopartij Nederland Mobiel duikt Boiten in 2001 op bij Leefbaar Nederland.

In Nova zei Boiten dat hij zelf nooit extreme uitlatingen heeft gedaan. Hij zei Nederland vol te vinden, maar nooit de leus ''vol=vol'' te hebben gehanteerd. Hij wees verder op het linkse krakers- en actieverleden van bepaalde PvdA- en Groenlinks Kamerleden, die nu ook gewoon hun werk kunnen doen.

LPF distantieert zich van Boiten

De nieuwe fractieleider van de LPF, Harry Wijnschenk, neemt afstand van de voormalige CP'er Rien Boiten. Wijnschenk zei vanochtend tegenover het Radio 1 Journaal dat de LPF zich blijvend distantieert van alle geluiden die uit extreem-rechtse hoek komen.

Wijnschenk zal met Tweede Kamerlid Van der Velde nog spreken over diens adviseur Boiten.