Meer zelfmoord dan verkeersdoden

Kirsten (darktower)
jolos had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het aantal zelfdodingen in Nederland is groter dan het aantal verkeersslachtoffers. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het jaar 2000.

In 2000 pleegden 1500 mensen zelfmoord. dat is 1 procent van het totaal aantal mensen dat in dat jaar overleed (140.000). Het aantal verkeersdoden in 2000 was 1160.

Twee keer zoveel mannen als vrouwen plegen zelfmoord. Zelfdoding is doodsoorzaak nummer één onder dertigers. Bij de twintigers komt zelfdoding op de tweede plaats, na verkeersongevallen. Het aantal zelfdodingen onder twintigers en dertigers vormt met 15 procent een belangrijk deel van het totale sterftecijfer in die leeftijdsgroepen.

Dit cijfer is echter relatief meent het CBS, daar er een laag sterftecijfer door ziekten in deze leeftijdsgoep is. De meest voorkomende manier om zelfmoord te plegen is verhanging. Andere veel voorkomende methoden zijn het innemen van medicijnen en/of alcohol, voor de trein springen en zelfverdrinking. Vrouwen nemen twee keer zo vaak een fatale portie medicijnen in als mannen.

Meer dan de helft van het aantal zelfdodingen heeft plaats in of rondom het eigen huis. Bij deze groep kiest bijna 60 procent voor verhanging en bijna 20 procent voor alcohol en/of medicijnen. Tien procent van de zelfdodingen heeft plaats op de spoorbaan. In acht procent van alle gevallen vindt zelfmoord plaats in zee, rivier of plas.