750.000e .nl-domein geregistreerd

Ferry (Veerboot)
Jojogirl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vandaag is het 750.000e .nl-domein geregistreerd: Autowatch.nl. Dit heeft de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) bekendgemaakt in een persbericht.

De SIDN verwacht dat de miljoenste .nl-domeinnaam over iets meer dan twee jaar geregistreerd zal worden. Men gaat ervan uit dat de groei van het aantal nieuwe domeinen verder zal afnemen. Na het uiteenspatten van de zeepbel van de nieuwe economie stijgt het aantal nieuwe .nl-domeinen minder snel.

In 2000 werden er de meeste domeinen geclaimd. Tussen september 1999 en maart 2000 steeg het aantal domeinnamen met 150.000 naar een kwart miljoen. In de acht maanden die daarop volgden verdubbelde het aantal domeinen vervolgens naar een half miljoen.

Deze stijging had vooral te maken met enkele domeinkapers, zoals bijvoorbeeld Name Space, dat tienduizenden adressen registreerde. Omdat Name Space de rekeningen niet voldeed, hief de SIDN deze domeinnamen eind 2000 weer op.

Het aantal geregistreerde persoonsdomeinen voor particulieren steekt schril af bij de 750.000 'echte' .nl-domeinen. Volgens de gegevens van de SIDN zijn er pas 646 van deze domeinen geregistreerd. Persoonsdomeinen zijn minder in trek, omdat tussen de naam en '.nl' nog een driecijferig getal staat (bijvoorbeeld dannyroodbol.666.nl).

Het registreren van 'gewone' domeinen is tot nu toe alleen voorbehouden aan organisaties en bedrijven die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Binnenkort kunnen particulieren ook 'echte' .-nl-domeinen registreren.