Wassenaarders steeds agressiever bij bekeuring

Ferry (Veerboot)
j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gemeenteambtenaren in Wassenaar worden steeds vaker met fysiek geweld bedreigd door mensen die een bekeuring hebben gekregen. De bedreigingen zijn vooral gericht tegen de inspecteurs openbare ruimte. Die zijn belast met het toezicht op het verkeer en het parkeren, maar ook op het aanlijngebod voor honden.

Volgens de burgemeester van Wassenaar, Van den Muijsenberg, heeft de dreiging meermalen geleid tot volstrekt 'onaanvaardbare situaties'. 'Zelfs in die mate dat de desbetreffende inspecteur ternauwernood het vege lijf wist te redden', aldus de burgemeester.

Hij wil dat de ambtenaren in geval van nood een directe verbinding met de politie krijgen. Maar wettelijk gezien mag de politie geen 'buitenstaanders' op het verbindingsnetwerk toelaten. Daarom heeft Van den Muijsenberg de kwestie bij het Openbaar Ministerie aangekaart.

Volgens het bureau toezicht en handhaving reageren niet alleen de overtreders steeds vaker op agressieve wijze op het uitschrijven van bonnen, maar ook de omstanders maken zich daaraan vaak schuldig. 'Terwijl het uitschrijven van bekeuringen beslist geen doel is maar een middel', aldus H. Klein Breteler, onder wie de inspecteurs openbare ruimte vallen. 'Steeds meer wordt met verbaal geweld de grens gezocht van het toelaatbare. En ook de dreiging met fysiek geweld neemt toe.'

Begin dit jaar werd een automobilist wegens het inrijden op één van de Wassenaarse inspecteurs veroordeeld tot twee maanden hechtenis.