Mike J. liet Rowena door kennis in stukken zagen

Ferry (Veerboot)
jols, Atreidez, Belsen en Hans / hensenhans hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Behalve moeder Wanda R. en haar vriend Mike J. zou er nog een derde betrokkene zijn bij de moord op Rowena Rikkers. Mike J. verklaarde vandaag voor de rechtbank in Zutphen dat het lichaam van het 'meisje van Nulde' door een kennis op zijn verzoek in stukken is gezaagd. Verder wilde hij er niets over zeggen.

Volgens Mike J. is Rowena niet overleden aan klappen die hij haar zou hebben gegeven. Zelf noemt hij het geen klappen. 'Ik heb haar een paar keer een tik gegeven met de rug van mijn hand.'

De verklaring van Mike J. was in tegenspraak met wat hij eerder gezegd heeft. Bij de politie had hij namelijk eerder nog bekend dat hij Rowena dusdanig mishandeld had, dat zij was overleden. Hij probeerde haar te reanimeren, toen ze kennelijk aan haar verwondingen bezweek. Maar dit had geen succes. Hij legde het lijk daarna in een vriezer. Later werden het hoofdje, de handen, armen, voeten en benen van het rompje gezaagd.

Verder was er alles aan gedaan Rowena onherkenbaar te maken. Het hoofdje was kaalgeschoren, de neus en de oren waren verwijderd, de ogen uitgestoken en de lippen weggesneden, om zo bij de tanden te kunnen komen. Vooral de voorste tanden met het spleetje ertussen moesten eruit. Het opvallende spleetje bleek later cruciaal bij de identificatie van Rowena. Het was duidelijk te zien in de reconstructie van het gevonden hoofdje waaraan het meisje van Nulde werd herkend.

Mike J. wilde niet zeggen wie het lichaam van Rowena zo heeft verminkt. Hij verviel in algemeenheden als 'zoals in elke tak zijn daar mensen voor' en 'ik vraag me ook af hoe alle drugs in Nederland komen'. Hij zei dat hij in eerdere verklaringen veel meer schuld op zich genomen had dan hem toekomt. Volgens hem ging hij in het verhaal van Wanda R. mee, omdat hij geen stress wilde veroorzaken bij de zwangere vrouw.

Mike J. en Wanda R. lieten het rompje van Rowena achter in het Veluwemeer. Dit gebeurde na een bezoek aan het Dolfinarium in Harderwijk. Mike J. had Rowena namelijk voor haar dood beloofd dat ze een keer naar het Dolfinarium mocht. Hoewel ze het Dolfinarium dus dood en in stukken gezaagd bezocht, werd volgens Mike J. de wens van het meisje zo toch vervuld.

Uit een rapportage door het Pieter Baan Centrum blijkt dat Mike J. enigszins verminderd toerekeningsvatbaar is. Om herhaling te voorkomen zou hij TBS met dwangverpleging moeten krijgen. De strafzaak tegen Mike J. wordt op 15 oktober voortgezet. Naar verwachting zal de officier van justitie dan pas de strafeis tegen hem formuleren.

De zaak tegen Wanda R. is naar de rechter-commissaris terugverwezen. De rechtbank wil een contra-expertise op het psychiatrisch onderzoek van het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Bovendien wil de rechtbank de onderzoekers van dit centrum nog een keer horen.