Disco- en drankverbod onder de 16 jaar

Rob (R@b)
ThaNetRunner had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Alcohol drinken onder de 16 jaar moet verboden worden. En de minimum leeftijd voor disco en café bezoek moet naar 16 jaar. Deze aanbevelingen die Jan Entius, bestuurslid van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), van de week op Radio Noord-Holland deed, zijn overgenomen door de KHN.

Entius stelde bij Radio Noord-Holland voor drankgebruik door jongeren onder de 16 jaar te bestraffen met flinke geldboetes. Om het drankmisbruik door jonge tieners verder aan banden te leggen, wil Entius een minimumleeftijd voor toegang tot discotheken en cafés. KHN-woordvoerder A. van der Klis is het daar roerend mee eens: "De horeca is geen nachtcrèche. We zullen dan ook de jeugd onder de 16 jaar voortaan uit het nachtleven weren. Bij twijfels over de leeftijd zal een legitimatiebewijs moeten worden getoond."

Directe aanleiding zijn de berichten dat horecaondernemers op Texel vorige week massaal beboet werden, omdat zij alcoholhoudende drankjes verkochten aan te jonge kinderen. ''Kinderen van 13, 14 en 15 jaar horen niet thuis in het nachtleven. Maar veel van deze jongeren worden door hun ouders gedropt in de disco waar ze tot diep in de nacht verblijven, met alle negatieve gevolgen van dien. Het kan toch niet zo zijn dat de verantwoordelijkheid daarvoor alleen ligt bij de horeca'', meent de KHN. Vandaar dat ze ook boetes willen voor ouders die hun kinderen laten drinken en boetes voor kinderen die drinken.