Oudste Nederlandse man 111 jaar

Rick (Enemyforce)
Jan Pieter Bos, ook wel bekend als de oudste man van Nederland, is vandaag 111 jaar geworden. Hij is nog zeer helder van geest, maar alleen kan hij niet meer lopen. Bos viert zijn verjaardag samen met zijn medebewoners in zorgcentrum Sonneburgh, en 's middag viert hij zijn verjaardag met zijn familie.

Bos werd op 12 Juli 1891 in Papendrecht geboren. Tot zijn 70e is hij actief geweest als binnenvaartschipper. Het vak zat in de familie want zijn vader en zijn zoon zaten ook op de binnenvaart.

Het is voor het eerst dat een Nederlandse man deze leeftijd bereikt. In 1990 overleed in Dordrecht de Belg J.M. Reyskens op de leeftijd van 111 jaar en 7 maanden. Hoewel deze man ruim 90 jaar in Nederland woonde, heeft hij nooit zijn nationaliteit opgegeven.

Bos is niet de oudste inwoner van Nederland, want Mevrouw Van Andel is vorige maand 112 jaar geworden en mag zich de oudste inwoner van Nederland noemen. De Japanner Yukichi Chuganji mag zich, met zijn 113 jaar, de oudste man van de wereld noemen. De oudste man in Europa is de Spanjaard Joan Riudavets. Hij hoopt in december 113 te worden.