Nederland hoog op de misdaadladder

Rob (R@b)
Disorder en OZweb hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wanneer de criminaliteitscijfers van Nederland met negen andere landen, waaronder Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, en de Verenigde Staten vergeleken worden, dan blijkt dat ons een koppositie inneemt bij lichte misdrijven als diefstal, vandalisme, bedreiging en vernieling.

Veel moorden

Bij zwaardere misdrijven als woninginbraken en geweldscriminaliteit neemt Nederland een middenpositie in. Het aantal moorden in Amsterdam en Rotterdam is weer het hoogst van alle onderzochte steden, op die in de VS na. Toch zijn het niet onschuldige burgers die in eerste instantie voor hun leven moeten vrezen. Veruit de meeste moorden zijn te wijten aan de vele liquidaties in het drugsmilieu.

Uit onderzoek blijkt dat de politie jaarlijks ongeveer 170.000 personen één of meer keer aanhoudt voor een misdrijf. Zo'n 50% van hen komt voor de eerste keer in aanraking met de politie. Een klein deel, ruim 9.000 personen, rekent de politie tot de 'vaste klantenkring'. Zij zijn de afgelopen jaren meer dan twintig keer gearresteerd en plegen 70 tot 75 misdrijven per persoon.

Een apart probleem vormen jeugdige criminelen, vooral in de grote steden. Zij worden steeds actiever en bestaan momentaal uit zo'n 6.500 jongeren.