Financiële tegenvaller voor nieuw kabinet

Meira (Nijntjuh)
Volgens de laatste berekeningen heeft het nieuwe kabinet slechts 1,5 miljard euro beschikbaar voor nieuw beleid in de zorg, het onderwijs en de veiligheid. Dat is een tegenvaller van 1,1 miljard en beperkt de toch al niet zo grote financiële ruimte nog eens drastisch.

Volgende het CDA zullen de afspraken over lastenverlichting nog eens goed tegen het licht gehouden moeten worden. Met meer gerichte en minder algemene lastenverlichting willen de christen-democraten een miljard extra vrijmaken.

Nieuw beleid
De onderhandelaars Balkenende (CDA), Herben (LPF) en Zalm (VVD) zijn eerder overeengekomen dat ze een kleine 4 miljard zullen aanwenden voor lastenverlichting en 6 miljard voor nieuw beleid. Van dit bedrag is bijna 3,5 miljard bestemd om de overheidsfinanciën op orde te brengen waardoor er nog maar 2,5 miljard over blijft. Nu ook de tegenvaller van 1,1 miljard daar nog eens af moet, blijft er maar 1,5 miljard over voor nieuw beleid.

Als gevolg hiervan zou er de komende vier jaar maar 180 miljoen euro extra zijn om de wachtlijsten in de zorg aan te pakken. Dat bedrag steekt wel erg schril af bij de bijna 10 miljard euro die Paars-2 extra in de zorg stak.