Ontevredenheid over nieuwe WAO

Meira (Nijntjuh)
De beoogde coalitiepartners hebben overeenstemming bereikt op het gebied van de WAO. Met het voorstel hopen de onderhandelaars van de VVD, het CDA em de LPF het aantal WAO'ers met 40% terug te dringen. In het nieuwe stelsel zullen alleen volledig arbeidsongeschikten die niet binnen vijf jaar genezen een WAO-uitkering krijgen.

Ook moeten werkgevers en werknemers actiever meewerken op gebied van preventie en zieke medewerkers weer aan het werk helpen. De toelatingscriteria voor de WAO worden tegelijkertijd aangescherpt waardoor mensen die psychische klachten of een burnout hebben dan wel overspannen zijn niet langer voor een WAO uitkering in aanmerking komen. Gedeeltelijk arbeidsonschikten krijgen een aanvulling op hun loon als ze blijven werken. Gaan ze thuis zitten, dan moeten zij met een WW- of bijstandsuitkering genoegen nemen.

Teleurgesteld
De werknemers- en werkgeversorganisaties zijn teleurgesteld dat het advies van de Sociaal- Economische Raad (SER) niet is overgenomen omdat hierin ook was voorzien in een verhoging van de WAO uitkeringen. Dat zal nu pas gebeuren als er minder WAO'ers zijn. Ook worden de werkgeversboetes voor de meeste bedrijven niet afgeschaft. FNV-bestuurster Jongerius noemt het ,,heel cynisch" dat de werknemer die nu buiten de WAO valt daarmee de latere WAO'ers aan een hogere uitkering helpt.

,,We kunnen niet akkoord gaan met het voortbestaan van de zogeheten Pembaboetes voor werkgevers met nieuwe WAO'ers," waarschuwt ondernemersorganisatie VNO-NCW. ,,Het is een opeenstapeling van kosten, want de werkgever moet ook twee jaar ziektegeld doorbetalen. We vinden het niet gerechtvaardigd dat de boete wel verdwijnt voor kleine bedrijven.''

MKB-Nederland is wel tevreden dat bedrijven tot 25 werknemers worden uitgezonderd van de boetes voor nieuwe WAO'ers, ,,maar de meeste bedrijven zitten nog drie jaar met deze onrechtvaardige boetes. We gaan hard in de slag met het kabinet om deze zogeheten Pemba-boetes voor alle bedrijven afgeschaft te krijgen. Maar dit is een stap in goede richting.''