Politie had moord kunnen voorkomen

Olaf (Wez_db)
beware_reageerd had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Hilversumse politie heeft toegegeven dat ze op de hoogte waren van dreigementen jegens Jopie van D. Afgelopen zondag werd van D. op de Koninginneweg in Hilversum vermoord. De politie bevestigt verder dat Van D's familie een paar dagen voor de moord vechtpartijen heeft gemeld tussen de inmiddels aangehouden John V. en de vermoorde Jopie van D.

John V. zou volgens Jopies broers zelfs een vuurwapen hebben getrokken tijdens een van de vechtpartijen. De politie zegt niet te hebben ingegrepen omdat er geen aangifte was gedaan van de vechtpartijen.

"Als er geen aangifte is, volgen we de normale procedure en stellen we een onderzoek in. Maar voordat het onderzoek op gang kwam, was de moord reeds gepleegd. Het is allemaal te snel gegaan", aldus politiewoordvoerder Maarten van Weel. De politie wenst verder niet inhoudelijk op de zaak in te gaan. "Wat nou aangifte doen. Als wij met klinkklare bewijzen komen, moeten ze die gewoon serieus nemen. We hebben allerlei details naar het bureau doorgespeeld. Verteld over vechtpartijen die er zijn geweest, waarbij messen zijn getrokken, en gezegd uit welke hoek de bedreigingen kwamen", vertelde Tommy van D. Tommy en zijn broer Willem van D. vinden het dan ook onbegrijpelijk dat de politie nooit iets met hun waarschuwingen gedaan heeft.

Dat de broers gelijk hadden bleek een dag later toen John V, mede op basis van hun aanwijzingen door de politie kon worden aangehouden. Volgens een woordvoerder van het ministerie van justitie hoeft een politiekorps niet per se een aangifte te hebben om in te grijpen.