FNV belegt in wapens / nucleaire energie

Jeroen (We_are_Borg)
GrijzeDakDuif had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De vakcentrale FNV belegt zijn stakingskas en andere bezittingen in dubieuze fondsen. Het gaat dan om beleggingen in de wapenindustrie, kernenergie en in bedrijven die in opspraak zijn geraakt door milieuvervuiling of slechte arbeidsomstandigheden. Deze informatie is te lezen in het jaarverslag van de vakcentrale.

De FNV belegt in fabrikanten die raketten en afweergeschut leveren en geleverd hebben aan onder meer Saoedi-Arabië, Pakistan, Koeweit, Egypte, Jordanië en Colombia. Het beleggingsfonds van de vakbonden belegt ook in Exelon, de grootste kernenergie-opwekker van de VS, die onder meer de kerncentrale van Three Mile Island in Harrisburg exploiteert.

Het fonds dat geld van aangesloten bonden beheert, beweert echter een 'duurzaam beleggingsbeleid' te hanteren. Het vermogen van 715 miljoen euro moet volgens de eigen richtlijnen naar bedrijven gaan die "duurzaamheid op het gebied van sociaal- en milieubeleid tot de kern van de bedrijfsstrategie" rekenen. Er zou niet belegd mogen worden in bedrijven die "een aanzienlijk deel van de omzet genereren door de productie van en/of handel in wapens, tenzij dit gebeurt in opdracht van democratisch gekozen regeringen in het kader van hun overheidstaak", zo stelt een FNV-brochure.