Pesten op het werk kost miljoenen

Meira (Nijntjuh)
Vaak agressief pestgedrag op de werkvloer kost het bedrijfsleven jaarlijks miljoenen euro's omdat honderdduizenden werknemers hierdoor onnodig in de ziektewet belanden. De gevolgen van het pesten worden door de slachtoffers als uiterst traumatisch ervaren.

In totaal 250.000 werknemers worden gemiddeld zes maanden lang vrijwel dagelijks systematisch door collega's gepest, zo rapporteert het Apeldoornse adviesbureau STO(M)P dat in opdracht van zorgverzekeraar Interpolis een grootschalig onderzoek uitvoerde. Van de gepeste werknemers wordt 44 procent belaagd door collega-werknemers en 37 procent door de werkgever zelf.

Volgens pesttherapeut Rijkelt Middelbeek van STO(M)P is er een duidelijke toename in het pesten op de werkvloer: "Het gaat om schrijnende gevallen. Pesten is een vorm van karaktermoord." Voorbeelden van pesten zijn het wissen van computerbestanden, het verspreiden van pornografisch materiaal via computers van personeelsleden die vervolgens onterecht worden ontslagen en het versturen van bedreigende emails.

Diversen bedrijven maken al gebruik van speciale 'pesttrainers' die de terreur moeten onderzoeken of hebben, zoals chemieconcern DSM, een antipest-reglement.
Volgens dr. Bob van der Meer, onderzoeker en auteur van het boek 'Pesten op het werk', rust er nog steeds een taboe op pesten op het werk, terwijl het pesten in Nederland schrikbarend uit de hand loopt. "Veel slachtoffers lopen trauma's op."