Nederlander bereikt top Mount Everest

Dennis (Klingon)
Hans van der Meulen heeft als eerste Nederlander alleen de top van de Mount Everest bereikt, zonder gebruik te maken van extra zuurstof en dragers. De Leersummer bedwong de 8850 meter hoge berg gisteren via de moeilijke noordkant.

Van der Meulen bereikte de top eergisteravond rond tien uur. Hij moest toen terugkeren naar 7400 meter om melding te maken van zijn succes.

Van der Meulen begon zijn tocht samen met Wilco van Rooijen. Die moest echter tijdens de laatste etappe afhaken vanwege uitdrogingsverschijnselen. Hij moest zo snel mogelijk terug keren naar een kamp met een brander zodat hij sneeuw kon smelten. Zijn voorraad water van driekwart liter bleek namelijk niet genoeg.

De klimmers hebben veel te verduren gehad. Zo was er sprake van zeer slecht weer en veel sneeuwval. Bovendien verloren de klimmers een parapente, een bestuurbare parachute, waarmee ze hadden willen afdalen. Toch blijft deze prestatie ongekend, want alhoewel er wel meer Nederlanders op de Mount Everest hebben gestaan, is er nog nooit een Nederlander aan de zware noordkant naar boven geklommen.