Zalm: ''Paars II was niets''

Rob (R@b)
De huidige VVD-fractievoorzitter Gerrit Zalm heeft in een geheime notitie, die na de dramatische verkiezingsnederlaag binnen de partijtop is verspreid, Paars 2 een kabinet van niets genoemd. In dit rapport 'Politieke onvrede' laat Zalm geen spaan heel van het tweede Paarse kabinet

Volgens Zalm was het tweede Paarse kabinet vlak na het aantreden in 1998 al bij voorbaat gedoemd tot mislukken. Het was een kabinet van 'één pot nat' en van 'pappen en nathouden', het kabinet was 'vlees noch vis' en het zat 'vastgeplakt aan het pluche'.

Volgens Zalm had de VVD eigenlijk veel eerder uit het kabinet moeten stappen. Ministers en staatssecretarissen van Paars II zaten vast aan het pluche, volgens Zalm.

Vernieuwing

Zalm pleit voor een radicale vernieuwing van het Nederlandse politieke bestel. De stijl en het woordgebruik van de huidige politici zijn "moeilijk, ambtelijk, ontwijkend, saai, politiek correct, risicomijdend en technocratisch. Vooral Fortuyn heeft aangetoond dat dit moet veranderen'', vindt Zalm.

Een nieuw kabinet moet gekleurd zijn meent Zalm. Geen "halfslachtige compromissen" meer, die ook nog eens "onuitvoerbaar" blijken. Hij noemt hier de reorganisatie van de sociale zekerheid. Over de zorg, de wao en het vreemdelingenbeleid ging het bij Paars 2 alleen om 'pappen en nathouden'. In een nieuw kabinet met de VVD dient het "vreemdelingen- en veiligheidsbeleid te worden verscherpt en zal de regelgeving en uitvoering topprioriteit moeten hebben.