Providers moeten netwerken aftapbaar maken

Meira (Nijntjuh)
De overheid zal niet langer gedogen dat sommige internetproviders hun netwerken niet aftapbaar maken. Het aftapbaar maken van het netwerk is sinds april 2001 verplicht, maar in de praktijk blijkt een aantal, met name kleine, providers zich doelbewust aan deze verplichting te onttrekken omdat de benodigde apparatuur duur is.

Een groot aantal Nederlandse internetaanbieders en hostingproviders hebben inmiddels een brief ontvangen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat waarin onder meer te lezen valt dat ,,er nu actief zal worden overgegaan tot het handhaven van de aftapbaarheidsverplichting. De inspectie Verkeer en Waterstaat Divisie Telecommunicatie zal de handhavingsactiviteiten op zowel preventieve als reactieve wijze vorm gaan geven."

Volgens een woordvoerder van het ministerie heeft een groot aantal de voor het aftappen benodigde apparatuur inmiddels geïnstalleerd, maar een deel heeft dat nog niet gedaan. De Nederlandse vereniging van internetproviders (NLIP) reageert laconiek op de brief. "Die moest er natuurlijk op enig moment wel komen", aldus NLIP directeur Hans Leemans. Wel is Leemans verbaasd over de samenstelling van de lijst van ontvangers van de brief: "Het is mij een raadsel hoe die lijst is samengesteld. Alle NLIP-leden zijn aangeschreven, maar sommige andere aanbieders blijven buiten schot. Er staan ook aanbieders van niet-publieke netwerken en van hostingproviders tussen. Dat is natuurlijk vrij eigenaardig, omdat die de apparatuur voor het aftappen van access- abonnees niet kunnen inzetten."

De woordvoerder van het ministerie bevestigt dat er al langer plannen waren de providers te waarschuwen, maar zegt niet op de hoogte te zijn van de brief.

slakkie , bedankt voor je submit.