Geen pardon illegalen, wel streng asielbeleid

Rob (R@b)
Een generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers die goed zijn ingeburgerd, zoals de Lijst Pim Fortuyn eerder had voorgesteld, komt er niet. Dat is de uitkomst van besprekingen met de fractieleiders van het CDA, de LPF, VVD en informateur Donner.

De leiders van de drie partijen, Balkenende, Herben en Zalm, zijn het op hoofdlijnen eens over een streng asielbeleid. De precieze invulling wordt volgende week besproken. Volgens Herben zullen er in de toekomst zo weinig mogelijk vreemdelingen het land binnenkomen.

Algemene identificatieplicht

Er is tevens gesproken over het veiligheidsbeleid. Ook daar zijn de drie partijen het op bepaalde punten eens, onder andere dat er een algemene identificatieplicht moet komen. De vraag hoeveel agenten er de komende vier jaar bij moeten komen wordt later besproken, als duidelijk is hoeveel geld er beschikbaar is.

De onderhandelaars wilden dinsdagavond weinig details kwijt over het besprokene, maar toonden zich wel positief. Woensdag praten de onderhandelaars over het zorgbeleid en de infrastructuur.