Aanpak 'hoofddoekracisme' bepleit

Rob (R@b)
In marinestad Den Helder heeft de kersverse adviescommissie allochtonenbeleid de burgemeester en politie opgeroepen om extra alert te zijn op racisme jegens moslimvrouwen met hoofddoekjes, het zogenaamde 'hoofddoekracisme'.

Directe aanleiding is een incident in een café waarbij bezoekers enkele moslimvrouwen denigrerende opmerkingen over moslims en hoofddoeken naar hun hoofd slingerden. Betrokkenen hebben bij de politie en het Anti Discriminatiebureau (ADB) aangifte gedaan.

Volgens woordvoerder O. Kumas van moslimstichting Nida ul Islam is dit al de tweede keer dat het bij dat café gebeurt. Hij zegt dat ook zijn kinderen op school en op straat racistisch worden bejegend. Het Anti Discriminatiebureau is bezorgd over het grote raantal meldingen uit Den Helder maar neemt voorlopig geen extra maatregelen omdat het strafrechtelijk traject nog loopt. Het ADB wijst erop dat discriminatie in strijd is met artikel 1 van de Grondwet. Als iemand op grond van geloof een hoofddoek wil dragen, heeft zij daar het recht toe.

Geen hoge pet

Ccommissielid C. Tutupary van de adviescommissie allochtonenbeleid zegt dat racisme en discriminatie dagelijks voorkomen in Den Helder. Van de inspanningen van de autoriteiten om deze tendens een halt toe te roepen, heeft hij geen al te hoge pet op. ,,Er moet kennelijk eerst een moord worden gepleegd worden voordat wordt ingegrepen.''

De politie laat weten dat is samenspraak met justitie dit soort zaken al onderzocht worden.