Colombia kiest nieuwe president

Ferry (Veerboot)
Colombia mag vandaag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Ruim 200.000 militairen staan paraat om aanslagen van rechts en links te verhinderen. Op verscheidene plaatsen pleegden marxistische rebellen aanslagen.

Waarschijnlijk zal een meerderheid van de ruim 23 miljoen stemgerechtigde Colombianen kiezen voor Alvaro Uribe, een rechtse kandidaat die beloofd heeft de opstandelingen en de rechtse paramilitairen hard te zullen aanpakken.

Uribe's vader is door de guerrillastrijders vermoord. Volgens waarnemers gaat het er niet om of Uribe wint, maar of hij erin slaagt al in de eerste ronde meer dan de helft van de stemmen te behalen om zo een tweede ronde te voorkomen. De bebrilde advocaat neemt het op tegen in totaal elf andere kandidaten.

Veel Colombianen zijn de voortdurende guerrillaoorlog in het land zat. Op veel plaatsen strijden de twee grote guerrillabewegingen, de FARC en de ELN, tegen het regeringsleger en de paramilitaire rechtse milities. De FARC, het grootste en oudste verzetsleger van Latijns-Amerika, heeft de kiezers gewaarschuwd bij de stemlokalen weg te blijven.

Gevechten tussen linkse rebellen en het regeringsleger in Colombia hebben zaterdag zeker zeventien levens geëist. In het noorden van het Zuid-Amerikaanse land bliezen leden van de guerrillagroepen FARC en ELN elf elektriciteitsmasten en drie bruggen op.