Roken doodt hersencellen

Ferry (Veerboot)
nostra had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit een in mei in het Journal of Neuroscience gepubliceerd onderzoek, blijkt het eerste biologische bewijs van de schadelijke effecten van nicotine op de hersenen. Het onderzoek werd gedaan door Franse onderzoekers en toonde aan dat het gebruik van nicotine leidt tot de dood van hersencellen.

Eveneens blijkt uit het onderzoek, dat bij rokers 50% minder nieuwe hersencellen worden aangemaakt dan bij niet-rokers. Bovendien remt het gebruik van nicotine de aanmaak van het eiwit PSA-NCAM. Dit vervult een zeer belangrijke functie voor de flexibiliteit van het brein en houdt dus verband met het opnemen van informatie en geheugen.

In de jaren negentig zou uit enkele opzienbarende onderzoeken gebleken zijn dat nicotine juist een stimulerend effect op de hersenen had. De Franse wetenschappers grijpen hun studie aan om deze conclusies te verwerpen.

Tot nu toe was de veronderstelling dat roken alleen in de beginperiode van de groei van de hersenen giftige effecten zou hebben op het menselijk brein. Het nu gehouden onderzoek laat echter zien dat roken ook op ontwikkelde en volgroeide hersenen zeer schadelijke effecten teweeg brengt.

Het gehele onderzoek kun je hier lezen.