VS testte zenuwgas op militairen

Ferry (Veerboot)
FrankR had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Verenigde Staten hebben tussen 1964 en 1968 militairen onderworpen aan zes tests met verscheidene biologische en chemische middelen. Marineschepen en de bemanning werden verscheidene keren besproeid met onder meer het zenuwgas sarin. Dat meldde de Amerikaanse krant The New York Times vrijdag op basis van pas openbaar gemaakte documenten van het ministerie van Defensie.

Door middel van de tests wilde Defensie kijken hoe snel de gassen zouden worden ontdekt, hoeveel tijd ze in de lucht bleven en hoe goed de kwaliteit van de beschermende kleding van de militairen was. Het is echter niet duidelijk of de bemanning van de schepen vrijwillig aan de proeven meedeed, en of ze ook daadwerkelijk beschermd werden.

Twee jaar geleden is het ministerie van Defensie al begonnen met het identificeren van de militairen die bij de proeven betrokken zouden zijn. Dit gebeurde onder druk van een Democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden, die van veteranen te horen had gekregen dat zij gezondheidsproblemen hadden overgehouden aan de proeven. Als uit onderzoek blijkt dat zij inderdaad blijvende schade hebben ondervonden door de proeven, krijgen zij van het ministerie mogelijk een schadevergoeding toegekend.