Pim Fortuyn herdacht na beëdiging TK

Rob (R@b)
Vanmiddag is bij de installatie van de nieuwe Tweede Kamer Pim Fortuyn herdacht. Namens de regering sprak premier Kok zijn "intense betrokkenheid" uit bij de nabestaanden van de vermoorde Fortuyn. Hij bood de nabestaanden nogmaals zijn condoleances aan. "De man die meer dan 1,3 miljoen stemmen vergaarde is er niet. Zijn geestverwanten zijn er wel. Juist voor hen is het een dag van wat had kunnen en moeten zijn", aldus Kok.

Het is vrij ongewoon dat de Tweede Kamer stilstaat bij een niet-Kamerlid. Voor Fortuyn werd een uitzondering gemaakt omdat hij normaal gesproken vandaag zijn opwachting had gemaakt.

Waarnemend Tweede Kamer voorzitter Weisglas zei dat Fortuyn met een licht ironische glimlach vandaag hier zijn entree zou hebben gemaakt, want, zo memoreerde Weisglas, "Fortuyn verborg zijn emoties niet". Tijdens de herdenking stond op de plaats waar Fortuyn zou hebben gezeten een vlaggetje met zijn portret.



65 nieuwe leden

De nieuwe Tweede Kamer telt 65 nieuwe parlementariers. Voorafgaand aan de herdenking van Fortuyn werden zij beëdigd. De LPF levert met 26 debutanten de meeste nieuwkomers. In totaal zijn ook 19 bewindslieden uit het paarse kabinet in de Kamer gekozen. De fractie van de VVD bestaat door het grote verlies alleen maar uit oud-gedienden.