Japan wil weer op walvissen gaan jagen

Jim (twired)
qltel, CyberRat, CrCeRrOr en patrick hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het algehele verbod op commerciele walvisvangst is Japan al 16 jaar een doorn in het oog. Jagen voor ''wetenschappelijke doeleinden'' is wel toegestaan en zo omzeilt dat land het verbod al jaren.

Op de 54ste vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie maakte Japan vanmorgen bekend dat het af wil van het algehele verbod op de commerciele walvisvangst.

Reden volgens Japan: veel walvissoorten vormen een bedreiging voor de visstand. Het Wereld Natuur Fonds roept Japan op om de plannen om 50 bedreigde noordse vinvissen per jaar te gaan doden, te schrappen. Het aantal noordse vinvissen dat in de noordelijke Grote Oceaan leeft, wordt momenteel geschat op 9000.

Meerderheid via omkoperij
Normaal gesproken maakt het Japanse voorstel geen schijn van kans omdat de meerderheid van de commissie tegen opheffen van het visverbod is. Nu gaat het gerucht echter dat Japan stemmen koopt van arme landen in o.a. het Caribische gebied, West-Afrika en de Pacific. In ruil voor (beloofde) visserijhulp stemmen deze landen in de mee met Japan voor een hervatting van de walvisjacht.