CDA stelt eisen aan LPF

Rob (R@b)
Verkiezingen 2002De Lijst Pim Fortuyn zal respect moeten tonen voor de islam, eer het CDA met de partij om tafel gaat zitten. Dat zei CDA-leider Balkenende vandaag in reactie op de verkiezingsuitslag en de komende coalitie besprekingen. Ook moet de LPF terugkomen van standpunten zoals over de WAO en de immigratie als men met het CDA zaken wil doen, zei hij.

Ook CDA'er Hanja Maij Weggen, ex-minister en tegenwoordig europarlementariër, zei vandaag in Nova dat de LPF vooraf bepaalde normen en waarden moet onderschrijven. Politiekcommentator Felix Rottenberg merkte gelijk op dat het CDA kennelijk nu al een ''tentamen'' verlangt van de nieuwe partij.

Formatie

Balkenende wil dat de toekomstige informateurs eerst een kort, strategisch document opstellen met hoofdpunten van het beleid. De Tweede Kamer moet daarover dan debatteren, waarna pas de eigenlijk formatie aan de orde komt, het invullen van de ministersposten. De mogelijke nieuwe minister-president wil verder af van het achterkamertjesoverleg en de 'excuus-cultuur'. Dat zou óók in de formatie tot uitdrukking moeten komen

Balkenende verwacht overigens dat mogelijke formatiebesprekingen met de Lijst Pim Fortuyn moeizaam zullen verlopen.