Verkiezingen gebukt onder dreiging

Vincent (Ali Salami)
De verkiezingen van morgen zullen onder een constante dreiging worden gehouden. Sinds de dood van Fortuyn zijn veel politici, linkse organisaties en media bedreigd. Zelfs koningin Beatrix ontkwam hier niet aan en staat nu ook onder zwaardere bewaking.

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), dat politici moet beveiligen, heeft zelfs hulp in moeten schakelen om iedereen te kunnen helpen. Na de moord op Fortuyn heeft de dienst 32 extra aanvragen voor bescherming gekregen. Bovenop de 144 eigen medewerkers zijn er nu dertig mensen van de Koninklijke Marechaussee en tien van arrestatieteams belast met de beveiliging.

Niet alleen ministers, staatssecretarissen en alle lijsttrekkers zelf hebben extra beveiliging gekregen, ook op hun gezin wordt gelet. Daarnaast nemen ook de partijen zelf voor woensdag maatregelen.

Onder andere de PvdA, VVD en GroenLinks houden besloten bijeenkomsten, waarbij men alleen op uitnodiging binnen kan komen. Niemand is zonder zich te identificeren welkom

Ook diverse media worden extra bewaakt na bedreigingen. Bij de gebouwen van het Algemeen Dagblad en NRC Handelsblad in Rotterdam en Den Haag is de bewaking verscherpt.