Aangeklaagde websites bekend

Rob (R@b)
Het is inmiddels bekend geworden welke twee websites zijn aangeklaagd voor het aanzetten tot haat jegens de vermoorde politicus Pim Fortuyn. Al eerder lieten de advocaten Hammerstein en Spong weten dat er buiten politici en journalisten ook eigenaren van websites aangeklaagd waren.

Het gaat om de website Anarchronicon, de site van schrijver, dichter, filosoof, politiek activist, atheïst en leider van meerdere secten Anarchronicon, zoals hij zichzelf omschrijft. De site stond vol grappen over Fortuyn, die inmiddels verwijderd zijn. Ook is de site verantwoordelijk voor de foto van Fortuyn in NSB-kostuum, die op dit moment nog wel online staat.

Ook aangeklaagd is de site van de Internationale Socialisten (IS) die affiches en stickers verspreidden met de tekst: Stop de Hollandse Haider. De IS zouden ook samen met Nederland Bekent Kleur op 11 mei een grote anti-racisme betoging houden in Rotterdam. Daartoe hadden de IS ook veel van dergelijke affiches in de havenstad opgehangen.

Het was al bekend dat de journalist Peter Storm is aangeklaagd. Hij plaatst ondermeer artikelen in het orgaan van de IS, De Socialist. Hij schreef ondermeer dat Fortuyn een fascistisch kopstuk is.

NVJ

Het bestuur van Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) komt vanmiddag bijeen om zich over de zaak te beraden. Volgens journalisten kan de aanklacht van Spong en Hammerstein worden gezien als aanzetten tot haat tegen journalisten.