Taartgooiers Fortuyn opgepakt

Rob (R@b)
Justitie heeft vanmorgen drie mensen aangehouden die op 13 maart taarten gooiden naar Pim Fortuyn bij de presentatie van zijn boek "De puinhopen van 8-jaar Paars". Onder de leuze: "Op naar de nul zetels, geef racisme geen kans" kreeg Fortuyn drie taarten, die gevuld zouden zijn met kippenstront en kots, naar zijn hoofd gegooid.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging. Er was de laatste tijd veel kritiek op justitie omdat de daders niet opgepakt werden.


De drie daders zouden lid zijn van de Biologische Bakkers Brigade, die de sympathie heeft van het anarchistisch collectief Eurodusnie en Ravage. Verklaringen van de actievoerders waren na afloop van de taartsmijterij op internetsites van die radicale groeperingen terug te lezen.

Beide organisaties distantiëren zich overigens nu officieel van de actie.

Volkert

Volgens de Telegraaf komen er echter steeds meer aanwijzingen dat de drie taartengooiers afkomstig zijn uit extreem-linkse hoek en dat zij Volkert van der G. kennen. Zo komt een van de adressen van Eurodusnie in Leiden voor op een website van de Nederlandse Vereniging van Veganisme (NVV).
Een medewerkster van deze organisatie is door veehouders en nertsenfokkers geïdentificeerd als iemand die Van der G. regelmatig vergezelde bij het voeren van procedures. De vrouw wilde niet reageren.