Politie over de vloer van ISP

Rick (rickmans)
VonK had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wat begonnen is als een kleine dot-commer, is nu 1 van grootste jongens op het speelveld van het internet in Amerika. Yahoo! Inc is samen met een aantal concullega's ten strijde gegaan tegen een uitspraak van de rechtbank van Minnesota. De uitspraak zou het mogelijk maken dat bij elke huiszoeking op servers gehost door een ISP er ook echt agenten aanwezig zouden moeten zijn.

"In 1 kalender jaar komen er letterlijk duizenden huiszoekings bevelen en verzoeken tot informatie binnen, met als gevolg dat er op elk willekeurig moment er meer dan 12 medewerkers van justitie zomaar binnen kunnen lopen bij de desbetreffende ISP."

Dit balletje is aan het rollen gekomen nadat Yahoo! Inc een bevel kreeg tot het overhandigen van informatie van een gebruiker die werd beschuldigd van het verspreiden van kinderporno. Echter, toen dit voor de rechter kwam, pleitte de gedaagde dat het privacy recht niet werd gewaarborgd, met als gevolg dat deze informatie overal vandaan had kunnen komen.

De advocaten in dienst van Yahoo! Inc en consorten zeggen dat met deze uitspraak de privacy van andere gebruikers in geding komt met zoveel druk van aanwezige agenten. "Het heeft geen toegevoegde waarde op het groeiend aantal verzoeken tot informatie op mogelijke strafrechtelijke stappen. De hele wereld heeft nu deze mogelijkheid gekregen, en al onze medewerkers doen het werk, en die agent zal echt geen handje kunnen helpen, laat staan een toegevoegde waarde zijn".