Intomart: Fortuyn kan grootste partij worden

Rob (R@b)
showan, Ray_16v en qube808 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens directeur T. van Dijk van onderzoeksbureau Intomart moet er serieus rekening gehouden worden met het feit dat de Lijst Pim Fortuyn wel eens de grootste partij van Nederland kan worden. ''De peilingen onderschatten de kracht van Fortuyn. Er is een nationale electorale revolutie op komst. Fortuyn wordt premier''.

Bureau Intomart durft deze voorspelling aan op grond van de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam - waar Fortuyn 17 van de 45 zetels binnenhaalde - en de recente landelijke peilingen die hem 19 tot 25 zetels geven.

Op 6 maart voorspelde Intomart dat Fortuyn in Rotterdam op maximaal tien zetels zou mogen rekenen. Die voorspelling was het resultaat van een peiling volgens de meest optimistische methode die wetenschappelijk verantwoord was. Fortuyn behaalde in Rotterdam uiteindelijk 17 zetels.

De wekelijkse peilingen van NIPO en Interview zijn voor Fortuyn stelselmatig te laag, denkt Intomart. 'Wij zaten er in Rotterdam dus met een factor 1,7 naast. Fortuyn staat in de landelijke peilingen nu op 22 of 23 zetels gemiddeld. Als we dat met 1,7 vermenigvuldigen, komen we afgerond uit op 38 zetels. Dan is Fortuyn de grootste, zelfs op afstand.'