Opkomend anti-semitisme veroordeeld door bisschoppen

Rob (R@b)
De Nederlandse bisschoppen hebben een verklaring afgegeven waarin ze het opkomende antisemitisme in Nederland en andere West-Europese landen sterk veroordelen. De verklaring is opgesteld naar aanleiding van de Dodenherdenking :,,De geschiedenis heeft ons geleerd om in dezen waakzaam te zijn en te blijven.''

"Er is duidelijk sprake van een groeiende angst en onzekerheid onder onze joodse medeburgers", schrijven de bisschoppen. De R.K-kerk roept op om in verzet- en protest te komen tegen tendensen die de joodse gemeenschap het gevoel van veiligheid en vrijheid ontnemen.

Verbondenheid met de Palestijnse zaak mag niet ontaarden in antisemitische uitingen, zoals onlangs bij een pro-Palestijnse demonstratie in Amsterdam, zo vinden de bisschoppen.

Ook nemen de bisschoppen opnieuw afstand van de traditie van kerkelijk anti-joods denken die heeft bijgedragen tot het ontstaan van een klimaat waarin de moord op 6.000.000 joden tijdens de Tweede Wereldoorlog kon plaatsvinden. De bisschoppen deden dat voor het eerst in 1995, in een verklaring over de relatie van de Rooms-Katholieke Kerk tot het jodendom.