VVD: Instroom allochtonen hard aanpakken

Rob (R@b)
De VVD stelt harde maatregelen voor om de almaar groeiende instroom van partners en kinderen, die door vooral allochtonen naar Nederland worden gehaald, keihard een halt toeroepen.

Zo wil de VVD de leeftijds- en inkomenseisen voor gezinshereniging van allochtonen stevig aanscherpen. Kinderen ouder dan 12 jaar mogen dan niet meer uit het land van herkomst naar Nederland mogen worden gehaald (nu is dat 18 jaar en ouder).

De liberalen hebben een heel pakket maatregelen om de immigratie naar ons land enorm in te dammen. Van de circa 65.000 mensen uit niet-westerse landen die ons land binnenstromen, komt zo'n 30% wegens gezinshervorming of gezinshereniging. De plannen zullen als speerpunt gaan dienen in de VVD-campagne voor de Tweede-Kamerverkiezingen van 15 mei.

Enkele plannen:

- Allochtonen moeten voortaan de helft van hun inburgeringcursus zelf betalen. Wordt de cursus niet succesvol afgerond, dan moet de nieuwkomer de volledige kosten betalen

- Sociale diensten en uitkeringsinstanties voor de ww en wao moeten veel strenger gaan optreden tegen nieuwe allochtonen die weigeren een baan te accepteren.

- De inkomenseisen voor het laten overkomen gaan fors omhoog. Een allochtoon moet voortaan minimaal 130% van het sociaal minimum verdienen (nu is dat 100%).

- Alleen bij een echte baan mag een allochtoon een partner laten overkomen. Een gesubsidieerde Melkert-baan, arbeidsongeschiktheid, ouderen boven de 57 jaar of alleenstaanden met een kind jonger dan vijf jaar mogen dus geen partner meer over laten komen

- Men krijgt een verblijfsvergunning van één jaar die alleen wordt verlengd als iemand een inburgeringcursus met succes heeft afgerond.