Vraagtekens bij gevaarlijke Egmond duikboot

Rob (R@b)
Cor Prins uit Egmond aan Zee, van beroep assistent-archeoloog bij de gemeente Alkmaar, zet grote vraagtekens bij alle verhalen over de onderzeeboot die momenteel voor de kust van Egmond gelicht wordt (zie dit bericht).

De Duitse twee-mans onderzeeŽr (type Seehund), die al sinds 1945 voor de kust ligt, wordt gelicht omdat er twee zeer zware torpedo's aan boord zouden zijn. Prins vindt het maar vreemd dat er een gebied in een cirkel van bijna 2 km is afgezet, omdat er ontploffingsgevaar zou zijn. Trillingen zouden de torpedo's kunnen laten doen afgaan. Maar volgens Prins waren de torpedo's dan nu allang ontploft: "De bergers rammelen er met zware kranen overheen en trillen damwanden de grond in. Als je stiekum in de buurt in de duinen staat te kijken tril je zowat weg".

Duikboot kapitein

Ook het verhaal van de inmiddels 87-jarige kapitien van de duikboot neemt hij met een flinke korrel zout. Kapitein Wachsmuth zei onlangs nog in het programma Andere Tijden op Nederland 3 dat hij indertijd na zware beschietingen vastliep voor de kust van Egmond, nadat hij een stenen muur ontweek. Hij probeerde zijn duikboot op te blazen en na een half uur zwemmen bereikte hij de kust.

Prins: "Wachsmuth beweert dat de torpedo's nog onder de duikboot zaten, maar hij ging zijn boot dan wel opblazen terwijl hij nog een half uur moest zwemmen? Verder ligt de boot vlak voor de kust van Egmond, en zeker niet op een half uur zwemmen. Het strand lag indertijd vol mijnen, en iedereen die uit zee kwam werd beschoten door Duitse soldaten, maar hij kon zich zonder problemen melden bij een Duitste strandwacht?"

Prins vermoedt dat de kapitein in de war is met de kust bij IJmuiden. Gezien het feit dat er een muur ontweken is (een dam?), denkt Prins dat de Seehund die daar onlangs in zee gevonden is, het exemplaar van kapitien Wachsmuth is.

De verklaringen van Wachsmuth dat er torpedo's onder de boot zitten is ťťn van de voornaamste reden om de boot te lichten. De gemeente zegt dat er ook onderzoek is gedaan met een munitiedetector. Pins zegt nog nooit van een dergelijk apparaat bij opgravingen te hebben gehoord.

Munitie geruimd

Prins: "Na de oorlog hebben de Canadezen op grote schaal de kust van munitie ontdaan, het lijkt mij sterk dat ze de duikboot, die toen nog gedeeltelijk boven water lag, hebben overgeslagen. Nee ik had als gemeente eerst maar nader onderzoek gedaan voordat ik 700.000 euro zou hebben uitgegeven voor de berging."

Ook de jeugd van Egmond lijkt het allemaal niet al te serieus te nemen. Vorige week stonden een paar baldadige jongeren, die zich niets aantrokken van de afzettingen, nog te springen op de plek waar de onderzeeŽr een paar meter onder het zand ligt. (Bij erg laagwater is de zandbank te bereiken waar de Seehund ligt).

Seehund-klasse onderzeeŽr, met onderaan de torpedo's, die elk 600 kilo springstof bevatten