Aanklacht tegen middel acné in zaak zelfmoord

Vincent (Ali Salami)
Slashdotter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De ouders van de 15-jarige Charles Bishop, die zich op 5 januari jongstleden met een vliegtuigje in een in kantoorgebouw in de staat Florida boorde, hebben de fabrikant van een middel tegen acné voor bijna 70 miljoen euro aangeklaagd. Het medicijn zou de zelfmoord van hun zoon hebben veroorzaakt.

Bishop liet een briefje achter, waarin hij zijn symphatie for Osama bin Laden en de aanslagen van 11 september liet blijken. Dit zou hij hebben gedaan in een psychose, vergiftigd door het medicijn Accutane, aldus zijn moeder in een interview met NBC.

Een woordvoerder van de fabrikant wist nog niets van de aanklacht, maar gelooft niet dat het middel gevaarlijk is. Er staat weliswaar een waarschuwing over zelfmoord op het middel, maar het bedrijf wijst naar statistieken die er op wijzen dat er in de doelgroep sowieso al vaker zelfmoord wordt gepleegd.

Volgens de 'Food and Drug Administration' hebben in achttien jaar 147 mensen die het middel hadden gebruikt zelfmoord gepleegd of zijn na een poging opgenomen in het ziekenhuis. Ongeveer 13 miljoen mensen hebben Accutane in dezelfde tijd gebruikt.