SCP: Samenvoeging Mavo en Vbo mislukt

Rob (R@b)
Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft een rapport gepubliceerd over het voortgezet onderwijs waaruit blijkt dat het aantal leerlingen dat overstapt van Mavo naar Havo, en van Havo naar Vwo, de afgelopen tien jaar is gehalveerd. En van de middelbare scholieren maakt nu bijna 20% zijn opleiding op een lager niveau dan het aanvangsniveau af. Dat is bijna twee keer zoveel als begin jaren 90. Dit zou komen doordat basisschoolleerlingen te hoge opleidingsadviezen krijgen.

Verder merkt het Planbureau op dat de brede brugklas met drie of meer schooltypen is verdwenen. In het eerste leerjaar zitten de meeste scholieren in een klas waarin twee schooltypen zijn gecombineerd, zoals Vmbo-Mavo of Havo-Vwo.

Van de kinderen met ouders die slechts de lagere school afmaakten, komt maar 13% op een Havo-niveau of hoger terecht. Tenslotte blijkt uit het onderzoek dat het de leerlingen nauwelijks iets uitmaakt of ze op een grote of een kleine school zitten; alleen wordt er op de grotere scholen meer gespijbeld.