Powell op bezoek bij Arafat

Rob (R@b)
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, is zondagochtend het hoofdkwartier van Yasser Arafat binnengegaan voor een ontmoeting met de Palestijnse leider.

De bijeenkomst zou oorspronkelijk zaterdag plaatsvinden, maar Powell had die uitgesteld naar aanleiding van de Palestijnse zelfmoordaanslag in Jeruzalem van vrijdag waardoor zes Israëli's werden gedood. Voor een nieuwe afspraak stelden de Verenigde Staten als voorwaarde dat Arafat de zelfmoordaanslagen zou veroordelen.

Zaterdagmiddag verscheen een officiële verklaring van Arafat en de Palestijnse Autoriteit, waarin zij ,,alle terroristische acties tegen burgers, Israëli's of Palestijnen'' veroordeelden. De verklaring is ook voor de Palestijnse televisie voorgelezen.

"Arafat spreekt met twee monden"

De Israëlische regering verwierp de verklaring van Arafat. Zij beschuldigde de Palestijnse leider ervan met twee monden te spreken. ,,Aan de ene kant geeft hij verklaringen uit waarin hij het terrorisme veroordeelt'', aldus Danny Ayalon, een naaste medewerker van president Sharon. ,,Aan de andere kant roept hij op tot geweld en steunt hij het terrorisme.''

De Israëlische radio berichtte dat Powell zondag ook weer een ontmoeting heeft met de Israëlische premier Sharon als hij bij Arafat op de koffie is geweest. Een medewerker van Powell wilde dat niet bevestigen, maar zei wel dat een nieuwe ontmoeting met Sharon ,,waarschijnlijk'' is.