Premier Kok: Integratie niet goed gelukt

Rob (R@b)
Minister president Kok is van mening dat de integratie van buitenlanders in de Nederlandse samenleving onvoldoende is geslaagd. Buitenlanders die zich in ons land willen vestigen, wordt het in de toekomst veel moeilijker gemaakt. Kok zei een en ander in een groot interview met de Geassocieerde Pers Dienst (GPD) dagbladen.

Kok trekt het zich persoonlijk aan dat de integratie van buitenlanders niet goed is verlopen: "We moeten er meer werk van maken, ik ben de eerste die dat toegeeft. De inburgering wordt minder vrijblijvend. Wat dat betreft hebben wij onze les wel geleerd".

Te lang te veel zalvende woorden

Professor H. Entzinger, hoogleraar Migratie- en Integratievraagstukken, staat te kijken van de woorden van Kok maar is er wel blij mee: "Ik heb hem dit nog niet zo hard geformuleerd horen zeggen." Volgens de hoogleraar heeft de minister-president, net als andere politici, onvoldoende het belang van het immigratievraagstuk ingezien. "Er zijn te lang te veel zalvende woorden gesproken. Kok zelf heeft ten opzichte van de arbeidsmigranten 'een zwalkend beleid' gevoerd. Kok's uitspraken zijn wel tekenend voor het 'open debat' dat eindelijk over migranten en hun integratie wordt gevoerd", aldus Entzinger.

Vreemdelingenhaat

Kok weigert het tot nu toe gevoerde beleid een totale mislukking te noemen. Hij wijst op successen van de afgelopen jaren; de werkloosheid onder allochtonen is afgenomen en de tweede generatie doet het goed op school. "Het is niet alleen maar kommer en kwel. Er worden wel degelijk successen geboekt. Zo daalt het aantal asielzoekers en worden op basisscholen, ook in zwakke buurten 'hele goeie resultaten bereikt'".

Kok waarschuwt voor vreemdelingenhaat. "Het gevoel van onbehagen wordt veroorzaakt doordat mensen de wereld en hun eigen leefomgeving snel zien veranderen. Dat gaat soms één op één gepaard met criminaliteit en geweld op straat. Voor je het weet heb je een gezamenlijke vijand aangewezen: de vreemdelingen."