Doodstraf voor wraak 11 september

Dennis (Klingon)
Een Amerikaan die uit wraak voor de aanslagen van 11 september een Indiase immigrant heeft vermoord, is vrijdag door de rechter in Dallas ter dood veroordeeld.

Mark Stroman bekende tegenover de politie dat hij Vasudev Patel, eigenaar van een tankstation in Texas, in oktober had vermoord uit wraak voor de aanslagen van 11 september. Stroman is ook aangeklaagd voor de moord op de eigenaar van een avondwinkel op 15 september en het verwonden van een derde persoon een week later. Beide mannen waren Pakistanen.

Na de aanslagen van 11 september deden zich dierse wraakacties op moslims en leden van andere etnische minderheden voor in de VS.

De 32-jarige Stroman hield een Amerikaans vlaggetje in zijn hand toen het vonnis werd voorgelezen. Hij toonde geen reactie. Toen hij opstond om weggeleid te worden salueerde Stroman naar de rechter en zei: "Dank u, rechter."
Stroman had levenslang kunnen krijgen. "Het is de juiste straf", zei Mukesh Patel, de zwager van het slachtoffer.

Stroman schoot de 49-jarige Patel op 4 oktober dood op zijn tankstation in een voorstad van Dallas. Hij zei dat hij Patel had uitgekozen omdat hij er uitzag als een moslim. "Ik ben geen seriemoordenaar. We zijn in oorlog. Ik deed wat ik moest doen. Ik deed het uit vergelding tegen zij die onze vergolden", zei Stroman in februari in een tv-interview.

"Hij dacht dat hij een held was", zei Stromans advocaat Jim Oatman. "Hij dacht dat Amerika hem zou prijzen en een medaille op zijn borst zou spelden."

Maar de aanklagers verwezen naar een opname van de moord door een bewakingscamera, die erop zou wijzen dat Stroman een koelbloedige moordenaar was.