Amsterdam krijgt rechtser college

Rob (R@b)
Het college in Amsterdam gaat politiek gezien rechtsom, want de rol van GroenLinks in de hoofdstad lijkt voorlopig uitgespeeld. Gisteravond mochten VVD, GroenLinks, CDA, D66 en SP opnieuw proberen Rob Oudkerk (PvdA) van munitie te voorzien om het gevecht met zijn fractie te winnen.

Tot vorig jaar had Amsterdam een regenboogcoalitie van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks. Vorig jaar mei stapte GL uit de coalitie na harde kritiek van PvdA en VVD op de wijze waarop GL-wethouder Köhler de sociale dienst leidde. Die kritiek beviel GL lijsttrekker Maarten van Poelgeest allerminst.

Er komt nu zo goed als zeker een college van PvdA, VVD en een derde partij. De PvdA, die de grootste is in de Amsterdamse gemeenteraad, heeft besloten met de VVD verder te onderhandelen over een college-akkoord en GL buiten te sluiten. PvdA-leider Rob Oudkerk denkt voor de derde partij aan het CDA.

VVD en PvdA hebben samen een nipte meerderheid in de raad, en volgens de PvdA is het daarom logisch een derde partij te betrekken bij de onderhandelingen.