Iraakse cheques naar familie zelfdoders

Tijmen (Tyme)
De Iraakse regering van Saddam Hoessein heeft afgelopen week voor een slordige half miljoen dollar aan cheques gestuurd naar families van Palestijnse zelfmoordcommando's. Dat zegt het Australische dagblad Sydney Morning Herald.

Volgens de krant hebben vertegenwoordigers van Saddam cheques naar 47 families gestuurd, om toekomstige vrijwilligers aan te moedigen de martelaarsdood te sterven. In Tulkarem op de Westelijke Jordaanoever werd een openbare ceremonie gehouden door het Arabisch Bevrijdingsfront, een kleine fractie van de PLO die dicht bij Hoessein staat.

Besprekingen
Ondertussen gaan de besprekingen door. De Amerikaanse gezant Zinni maakte vandaag bekend dat de twee partijen nog te ver van elkaar af staan. Tijdens een gesprek met de Israëlische premier Sharon heeftv hij Israël gevraagd om meer concessies te doen. Dialoog tussen de veiligheidsdiensten van de partijen is daarom alweer uitgesteld.

Top in Beirut
Sharon is van mening dat de Palestijnse leider Arafat niet naar de Arabische top in Beirut kan gaan. Daar komen de leiders van zo’n twintig Arabische landen bijeen om te praten over het vredesvoorstel van de Saudische kroonprins Abdullah. Sharon vind dat Arafat te weinig heeft gedaan om geweld te voorkomen.
Woensdag zal de regering beslissen over de kwestie. Bizar is dat premier Sharon zelf wél naar de top wil gaan, om het Israëlische standpunt toe te lichten. Palestijnse en Israëlische media schrijven dan ook cynisch dat ‘Sharon Arafat wil vervangen.’
Vandaag kwamen twee leden van de Al-Aqsa Brigades bij Bethlehem om het leven toen hun bom-auto te vroeg explodeerde. Waarschijnlijk waren ze op weg naar een winkelcentrum in Jeruzalem.

Met dank aan jolo voor de tip. Foto: Palestine Chronicle.