Radboud blijft ook lesbiennes weren

Dennis (Klingon)
Freebie en jolo hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Academisch Ziekenhuis St. Radboud in Nijmegen, dat twee jaar geleden op de vingers werd getikt door de Commissie Gelijke Behandeling, sluit nog altijd lesbische stellen uit van vruchtbaarheidsbehandelingen.

Daarmee overtreedt het hospitaal de Algemene wet gelijke behandeling. De Wet verbiedt om bij het leveren van diensten onderscheid te maken naar seksuele geaardheid.

Woordvoerder B. Kuik van het ministerie van Volksgezondheid zegt dat er al sinds vorig jaar met het Radboud over de kwestie correspondentie wordt gevoerd. "En dat zal nog wel even doorgaan. De zwaarste sanctie is dat de ivf-vergunning van het Radboud wordt ingetrokken", aldus Kuik.

Het Radboudziekenhuis zegt lesbiennes uit te sluiten van vruchtbaarheidsbehandelingen omdat het hospitaal om principiële redenen geen gebruik wenst te maken van sperma van een donor. De Raad van Bestuur meent dat het belang van het kind er niet mee is gediend als een genetische derde wordt geïntroduceerd. Ook heteroseksuelen stellen of alleenstaanden die gebruik willen maken van donorsperma komen bij het Radboud niet voor ivf in aanmerking. Met discriminatie naar seksuele gerichtheid heeft het beleid niets te maken, zo stelt het ziekenhuis.

Onlangs is ook een Nijmeegse vrouw behandeling geweigerd die voor een follikel-echo kwam waaruit moet blijken of een eitje is gerijpt. Lesbische paren moeten gebruik maken van een zaaddonor, terwijl heteroseksuelen stellen dit alleen hoeven als de man onvruchtbaar is. Daardoor worden overwegend lesbische paren door het beleid van het Nijmeegse ziekenhuis benadeeld.

Het hoofd van de afdeling gynaecologie/verloskunde bij het Radboud, professor D. Braat, zegt dat het oordeel van de Commissie Gelijke Behandeling 'heel serieus' is genomen. "Er is een discussie gestart in onze commissie ethiek, alleen heeft dit nog niet geleid tot een beslissing."

Braat realiseert zich dat het beleid van het Radboud kan leiden tot een zware sanctie. "Het is een beslissing van de Raad van Bestuur. Wij handelen naar de regels van het ziekenhuis." Bij het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate en het Edese ziekenhuis Gelderse Vallei, die eveneens beschikken over een ivf-vergunning, kunnen lesbiennes wel voor vruchtbaarheidsbehandeling terecht.