Beatrix gewaarschuwd voor hel Srebrenica

Tijmen (Tyme)
KomMaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De voormalige Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Richard Holbrooke, heeft koningin Beatrix een maand voordat Srebrenica viel gewaarschuwd. De diplomaat vertelde Beatrix bij die gelegenheid dat de Nederlandse soldaten zich in een bijzonder gevaarlijke situatie bevonden, en niet in staat waren zichzelf of de moslims te verdedigen tegen de Servische strijders. De koningin zou de informatie in Nederland hebben doorgespeeld. Onduidelijk is aan wie.

Holbrooke zei dit alles gisteravond in NOVA. Holbrooke ontmoette Beatrix in 1995 op de 'Bilderbergconferentie', een jaarlijks samenzijn van topzakenmensen, topdiplomaten en toppolitici uit Europa en Noord-Amerika.

"Beatrix reageerde zeer beleefd en een beetje verrast op mijn krachtige uitspraken", aldus Holbrooke. "Ik had haar nog nooit ontmoet. Ik zei haar dat ik wilde praten over een zeer serieuze zaak. 'Jullie troepen zitten in een vallei, de heuvels zijn omsingeld door Serviërs; de situatie kan niet gevaarlijker zijn.' Ik tekende voor haar de situatie uit op een papiertje of iets wat daar voor doorgaat."

Een jaar later kwam Holbrooke de koningin opnieuw tegen op een Bilderbergconferentie in Canada. Volgens de Amerikaan zei Beatrix toen tegen hem dat zij haar eerdere conversatie met hem "haar leven lang niet zou vergeten. Ik wist dat er iets serieus aan de hand was, ik heb daar met mijn mensen over gesproken en ik zal uw waarschuwing nooit vergeten."