Leefbaar Nederland heeft weer een lijsttrekker

Rob (R@b)
Officier van justitie Fred Teeven is de opvolger van Pim Fortuyn bij Leefbaar Nederland (LN) geworden. Vanmiddag koos het congres van de partij hem als lijsttrekker voor de Tweede-Kamerverkiezingen, die over ruim twee maanden worden gehouden. Teeven, voormalig VVD-lid uit Oudkarspel, kreeg 164 van de 227 stemmen. Hij krijgt oud-minister Westerterp, nummer 2 op de lijst, als runningmate.

De 43-jarige Teeven zal vanaf vandaag geen officier van justitie meer zijn. De nieuwe lijsttrekker had dat afgesproken met hoofdofficier De Wit uit Amsterdam.

Henk Westbroek, medeoprichter van de partij, sprak na de verkiezing van Teeven het congres toe. Hij prees Teeven aan als iemand die eerlijk durft te zeggen dat hij de wijsheid niet in pacht heeft. ,,Die eerlijkheid is verfrissend. Teeven zal vaak de mond zijn van de wijsheid die in deze partij bestaat.'' Over Fortuyn zei Westbroek: ,,Het is jammer dat het zo gegaan is, maar hij nam afstand van wat u als leden in het verkiezingsprogramma heeft gezet en dan is het einde verhaal, want u bent de baas. Dat is een beetje anarchistisch, maar dat is juist de charme van deze partij.''

LN mikt bij de verkiezingen in mei op 15 zetels. In de peilingen staat de partij op 6 zetels.

Zalmnorm en WAO

Verder ging het congres vanmiddag akkoord met een aantal financiële uitgangspunten. Net als ex-lijsttrekker Fortuyn wil LN de zogenoemde Zalmnorm hanteren bij eventuele meevallers. Dat betekent dat alleen uitgavenmeevallers aan andere dingen mogen worden uitgegeven. Verrassend hoge inkomsten gaan naar lastenverlichting en verlaging van de staatsschuld.

Een WAO-voorstel van het bestuur leidde tot meer discussie. Het LN-bestuur wilde dat de WAO wordt beperkt tot lichamelijke ziekten of ongevallen die met het werk te maken hebben. Voor de overige gevallen zou er een vrijwillige WAO moeten komen. (Hierdoor zou de premie omlaag kunnen.)
Het congres besloot echter het bestuursvoorstel wel als uitgangspunt te nemen bij verdere interne uitwerking, maar de tekst nog niet mee te geven aan de kandidaten voor de Tweede-Kamerverkiezingen. Een groot deel van de congresdeelnemers wil een ruimere regeling.