Grond bij toekomstig AZC expres vervuild

Jeroen (ROEN)
gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onbekenden hebben in Etten-Leur de grond waar een asielzoekerscentrum moet komen met zwaar giftige stoffen vervuild. Ze goten ze tetrachloormethaan, trichloormethaan en minerale olie in peilbuizen waarmee bodemonderzoek werd gedaan.

Het grondwater is op die plaats vrij ernstig vervuild. De hoeveelheid giftige stoffen bedraagt volgens hem vele honderden malen de toegestane norm. De stof tetrachloormethaan is sinds een aantal jaren zelfs een verboden middel. Verder onderzoek moet uitwijzen hoever de vervuiling zich al verspreid heeft.

De gemeente Etten-Leur heeft bij de politie aangifte gedaan van de vervuiling. Die zegt dat de kans om de zaak op te helderen bijzonder klein is omdat iedereen de middelen in bezit kan hebben. Het is niet duidelijk wat de daders met hun actie hebben beoogd. Volgens de gemeentewoordvoerder zal de procedure voor de totstandkoming van het AZC vooralsnog geen vertraging oplopen.

Een aantal omwonenden maakt bezwaar tegen de komst van het AZC. Ze vroegen om nader onderzoek naar bodemvervuiling op de plek waar het centrum moet komen, nadat uit een eerste bodemonderzoek slechts een lichte vervuiling was gebleken. De omwonenden bleven er echter bij dat de plaats door de vervuiling ongeschikt is voor het vestigen van een AZC. Daarop besloot de gemeente een bodemonderzoek uit te laten voeren.